perjantai 5. joulukuuta 2008

Poropatee taikinakuoressa

Pirkan ohjeella olen aiemmin tehnyt onnistuneesti myös riistapateeta, jolloin vuoka vuorattiin pekonisiivuilla. Silloin käytin riistakäristyksen tilalla poronkäristystä. Kumpaankaan ohjeeseen ei tule maksaa ja tähän pateeseen laitettiinkin poron jauhelihaa. Suosittelen vaikka itsenäisyyspäivän- tai joulupöytään tai pikkujouluiseen buffetiin. Tarjosin lisänä äidin valmistamaa mustaherukkahyytelöä! :)


Pirkan ohjetta mukaellen:

1 sipuli
1 pkt (100 g) Pirkka poron kylmäsavupaistia *
1 dl korppujauhoja
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 rs (400 g) Pirkka porsaan jauhelihaa
1 rs (240 g) Pirkka poron jauhelihaa
2 kananmunaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 1/2 tl suolaa
3 rkl Pirkka-balsamiviinietkkaa

* ½pkt (75g) Kotasavu poron kylmäsavurouhetta

1 pkt (500 g) Pirkka esikaulittua, laskostettua voitaikinaa

Voiteluun:
1 kananmuna

Hienonna sipuli ja kypsennä pannussa tai mikrossa. Hienonna myös poron paistiviipaleet. Anna korppujauhojen turvota hetken aikaa ruokakermassa. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta seos.

Kauli 3/4 voitaikinasta suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Vuoraa voideltu suorakaiteen muotoinen noin 1 1/2 litran vuoka siten, että taikina ulottuu pari senttiä reunojen yli. Kaada jauhelihaseos vuokaan ja taita taikinan reunat seoksen päälle. Kauli lopputaikina kanneksi ja ota osasta muotilla koristeita. Kiinnitä kansilevy munalla vuoan reunataikinaan. Asettele koristeet kansilevyn päälle ja voitele pinta munalla.

Pistele kansi haarukalla täyteen reikiä, jotta ilma pääsee pois kypsennyksen aikana. Kypsennä pateeta 200-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Jos pateen pinta tummenee kypsennyksen loppuvaiheessa liikaa, peitä vuoka foliolla.

Anna pateen jäähtyä hetken aikaa ja kumoa se nurin.Käännä heti tämän jälkeen patee siten, että koristepuoli jää ylöspäin. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoa kylmänä esimerkiksi mustaherukka- tai pihlajanmarjahyytelön kanssa.

Ei kommentteja: