sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Päärynä-mantelipiirakka


Olen kaivannut vuosien takaista omenapiirakan ohjetta, johon keitettiin mantelinen kuorrutus (ei tosca). Jos jollakin sattuu löytymään 90-luvun puolenvälin Kodin Kuvalehti 1995-1997 syksyltä, niin lehden loppupuolella oli ihana ohje ja luulin sen säästäneeni, mutta ei löydy mistään ja muuttojen yhteydessä lehti lienee mennyt hukkaan/roskiin. Olisin kiitollinen ohjeesta.

No, tähän piirakkaan kehittelin samanmakuista kuorrutetta, mutta sitä olisi saanut olla tuplamäärä. Nyt sitä tuli hieman sinne tänne ja manteli on pääosassa, oikeasti kuorrutetta saisi olla enempi siis.



pohja:

100g voita
1dl ruokosokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta

päälle:

1prk (iso) säilykepäärynöitä

kuorrutus:

50g voita
1dl ruokosokeria
1tl vaniljasokeria
2rkl vehnäjauhoa
½dlkuohukermaa
1pss (100g) mantelilastuja

Vatkaa hieman pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Lopuksi vehnäjauhot ja leivinjauhe. Levitä jauhotetuin käsin leivinpaperoidun halkaisijaltaan 26cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Keitä kuorrute. Aloita sulattamalla voi ja sokerit. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sitten kerma, keitä hieman. Sekoita lopuksi joukkoon mantelilastut.

Asettele päärynänpuolikkaat piirakkapohjalle ja levitä päälle kuorrute. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia.



Ja jotta en yhtään toistaisi itseäni, niin kannattaa tosiaan tehdä kaksinkertainen kuorrutus :p, sillä jäähtyneenä tämä piirakka oli hieman toscanoloinen eli voisi olla runsaampi. Ehkä mantelia ei myöskään tarvitsisi laittaa ihan 100g.

HUOM! Sain suullista palautetta erikoisista aineksista (esim. ruokosokeri, jota löytyy myös Dansukkerin valmistamana), joita ei kaikkien kaapista löydy. Silloin neuvoisin soveltamaan eli tavallinen valkoinen sokeri käy aivan hyvin ja kuorrutteeseen voi käyttää vaikka fariinisokeria. Mitä erilaisiin mausteisiin tulee, niin ei niitäkään tarvitse kaikkia haalia omaan maustekaappiin. Voi laittaa mitä löytyy ja mikä itselle suuhun parhaiten sopii. Ja vastauksia visaisiin pohdintoihin saa varmimmin, ja suht nopeastikin, jättämällä kommentin ;D Autan mielelläni!

6 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

mä en oikein tiedä onko se huono, jos on toskapiirakkamainen - sekin on ihan hirmuhyvää kun toska oikein sitkistyy sokeriseksi siihen päälle... uuh... vesi tulee suuhun :)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa TOSI houkuttelevalta :)

Anonyymi kirjoitti...

Nelle ja Ent-tu! :) Kiitti kovasti kommenteista :)

On se kieltämättä hyvää noinkin (ja päärynällä), mutta mutta se ohje sieltä 90-luvulta polttelee mieltäni niin kovin enkä mistään sitä ole löytänyt...

Nelle: se tosissaan tarttuu hampuleihin :)

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä tosi hyvää huoneenlämpöisenä, täytyy vielä mainita! :)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää tosi hyvältä :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Elina! :)

Tosi kiva, kun kävit vierailulla, tervetuloa uudelleenkin! :D

Kiitos kovasti kommentista! :)