tiistai 29. syyskuuta 2009

Kaalipata


Syksyinen perinne tämäkin :) Kesäkaalistakin tein, mutta nyt oikein muhkeasta savoijinkaalista! Oli tosi herkullista ja syötävää riittää vielä toisenakin päivänä :)


1pkt pekonia
2-3 sellerin vartta
3 porkkanaa
1rs (750g) paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2 lihaliemikuutiota
ripaus valkopippuria
1tl meiramia
3-6dl vettä
1 keskikokoinen savoijinkaali
1rkl siirappia


Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista kasarissa/kattilassa. Viipaloi sellerivarret ja porkkanat, kuullota pekonin kanssa. Lisää paistijauheliha ja anna ruskistua kunnolla. Pilko sipulit ja lisää liemikuutioiden kanssa kattilaan. Mausta valkopippurilla ja meiramilla. Lisää kolme desiä vettä, laita kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Suikaloi kaali ja lisää kattilaan. Lisää tarvittaessa vettä toiset kolme desiä ja anna taas hautua ainakin vartin verran kannen alla. Kääntele kaali sitä mukaa, kun alimmat suikaleet pehmenevät ja antavat myöten. Lisää lopuksi siirappi ja sekoita hyvin. Tarjoa juustoleipien ja mustaviinimarjahillon kera.

8 kommenttia:

Tarjuska S kirjoitti...

Kaalilaatikko on kyllä herkkujen herkku :). Mie olen tehnyt tuosta Savoin kaalesta salaatteja, on tosi riittoisa. Pinestäkin kaalesta tulee leikatessa iso kasa :).

heli kirjoitti...

Hei Tarjuska! :) Kaalilaatikkoakin pitää vielä tämän syksyn aikana saada. Vielä, kun kaali on ihanan pehmeää, saa ihanat laatikot ja kääryleet :)

Mulla oli keskikokoinen kaali ja tuli viiden litran kattila täyteen, kun laitoin hautumaan muun höystön sekaan. Siitä se toki laski, mutta runsaasti tuli maittavaa kaalipataa :)

Unknown kirjoitti...

Mäkin tein eilen kaalilaatikkoa ja siihen kylkeen vielä niistä itse poimituista puolukoista hilloa, slurps. Kaalia jäi puolet vielä (tosin valko, mut ei haitanne) joten taidanpa sunnuntaina tehdä siitä tuon ohjeesi mukaisesti pataa!

heli kirjoitti...

Hei Sanna! :)

Kaalilaatikkoa, naminami! Valkokaali kannattaa leikata ohuiksi suikaleiksi. Tuo savoijinkaali on sen verran pehmeää, että kypsyy nopeammin suurempinakin paloina/suikaleina :)

Kerropa, miten maistui pata, kun sitä teet :)

Miäs kirjoitti...

Nam nam, olipa tosi hyvää pataa mustaviinimarjahillon kanssa. :P...

heli kirjoitti...

Hihii, nyt säkin tykästyit siihen! <3 Hyvä hyvä :)

Unknown kirjoitti...

Sunnuntai vaihtui tiistaihin, mutta nyt on kaalipatasi testattu. Kahdella sanalla pirun mauskasta ja helkkarin hyvvee ;) Ja ihanan reilu annos myöskin, siitä syödään vielä 3-4 kertaa!! Nyt vispipuuromehu kiehuu siihen malliin levyllä että täytyy mennä hämmentään ennen kuin on hella yltäpäältä puolukassa ...

heli kirjoitti...

Voi, kun kiva, että maistui! :) Meilläkin siitä tykättiin ja vaikka oli neljä (tai no oikeasti söi kolme, kun mun annos on niin pieni) ruokailijaa, niin jäi toiseen kertaankin! Kahdelle riittää varmasti enemmän vielä :)

Nam, lappapuurua :)