keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Valkosipulisilakat 2009


Aatonaatossa mennään!

Olen valmistanut jo vuosia jouluksi valkosipulisilakoita. Voisi kait puhua jo perinteestä ja näitä on suorastaan pakottava tarve saada nykyään jouluksi tehdä. Viime jouluksikin tein, mutta jostain syystä jäi silloin postaamatta tänne blogiin. Oisko ollut vaan niin kiire joulu?! Nyt on enemmän aikaa käyttää jouluvalmisteluihin ja teinkin nämä vasta täällä paikanpäällä kotikotona.

Olen aika kranttu näitä tehdessäni, sillä otan pois jopa nahat! Se onnistuu oikein hyvin ennen etikkaliemeen viskaamista, en usko, että nahkaa saa enää "kypsennyksen" jälkeen pois. Lisäksi olen viime vuosina vähän vaihdellut muita makuja valkosipulin oheen. Perinteinen on tilli, sitten on ollut punasipulia, viime vuonna muistaakseni ruohosipulia ja nyt laitoin kaprista. Kaikki oikein hyvin sopivat lisämakua antamaan :)

Alkuperäinen ohje vuosien takaa on muistaakseni Pirkan, mutta saatan muistaa väärin!




500g silakkafileitä

kylmä kypsennysliemi:

3dl kylmää vettä
1½dl etikkaa
½rkl suolaa

kastike:

1prk (2dl) ranskankermaa
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1rkl sokeria
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
1prk (n.60g) pieniä kapriksia

Sekoita vesi, etikka ja suola keskenään. Poista kaloista nahka ja lisää fileet liemeen niin, että ne peittyvät kokonaan. Anna kypsyä jääkaapissa noin 3 tuntia, kunnes fileet ovat muuttuneet läpikuultamattomiksi. Valuta fileet siivilässä.

Valmista kastike silppuamalla ensin valkosipulinkynnet hienoksi ja sitten sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää joukkoon valutetut silakkafileet. Sekoita ja tarkista maku. Siirrä valkosipulisilakat mielellään tiivisteelliseen säilykepurkkiin ja anna maustua vähintään yön yli kylmässä.


HUOM! Jos silakkafileet ovat kovin suuria, puolita ne kylmäkypsennyksen jälkeen! Tarjoa kylmänä alkupalana tai osana kalapöytää buffetissa.

Ei kommentteja: