perjantai 19. helmikuuta 2010

Siemennäkkileipä


Tämä Glorian ruoka&viini lehdessä nro 66 1/2010 ollut näkkäriresepti kiinnitti heti huomioni, että tuota pitää kokeilla :) Tapani mukaan hieman oi'oin ohjeesta enkä nostattanut puolta tuntia sen jälkeen, kun näkkärit tönöttivät jo pellillä. Suoraan uuniin vain :) Suluissa muut muutokset alkuperäiseen reseptiin.

Helppoja tehdä ja hyviä, kannattaa kokeilla tätä reseptiä! Ja niin hyvää brien sekä hillon kera... Tai vaikka voinkin kanssa.



25g (½pkt) tuorehiivaa
5dl kädenlämpöistä vettä
2rkl juoksevaa hunajaa (vaaleaa siirappia)
1tl suolaa
6dl täysjyvävehnäjauhoja (hiivaleipäjauhoja)
n. 3dl vehnäjauhoja
2dl ruisjauhoja

lisäksi

ruisjauhoja kaulintaan
n. 1dl auringonkukansiemeniä
n. ½dl seesaminsiemeniä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Mausta hunajalla (vaalealla siirapilla) ja suolalla. Vaivaa jauhota pienissä erissä taikinaan. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Jaa taikina kahteen osaan ja laita palat muovipusseissa jääkaappiin. Anna taikinan seistä jääkaapissa vähintään 8 tuntia, esimerkiksi yön yli, mielellään kokonainen vuorokausi.

Jauhota leivonta-alusta ruisjauhoilla. Kauli taikina ohueksi, noin 2mm:n paksuiseksi levyksi. Pistele taikinalevyyn reikiä haarukalla (hups, unohdin..). Voitele taikinalevy ohuelti vedellä ja ripottele siemenet päälle. Kauli (painele) vielä kevyesti, jotta siemenet pysyvät paremmin kiinni taikinassa.

Leikkaa levy suorakaiteen muotoisiksi paloiksi tai ota siitä muotilla ympyröitä (erikokoisia paloja) . Nosta palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna leipien kohota noin 30 minuuttia (Paista heti!).

Paista leivät 250 asteisessa uunissa 7-15 minuuttia palojen koon mukaan.

Ei kommentteja: