keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Äidin joulusinappi ja joulukinkku


Äiti on saanut tämän sinapin ohjeen tuttavaltaan joskus 30 vuotta sitten. Herkullinen sinappi sopii mainiosti kinkun kanssa. Maku on makean kermainen, mutta silti voimakas. Ja keittäjän päivästä riippuen tulinenkin ;) Sinappi säilyy hyvin viileässä.

Joulukinkun paistoin viime sunnuntaina karjalanpaistien kanssa pitkään ja hartaasti. Melkeinpä siinä vuorokausi vierähti lihoja paistellessa, mutta kyllä lopputulos oli vaivan väärti. Kinkkua on siis maistettu ainakin pariin otteeseen!


Joulusinappi


1prk (100g) sinappijauhetta
2dl sokeria
1tl suolaa
2rkl perunajauhoja
2dl kurkunlientä
3dl kermaa
2 kananmunaa
(loraus konjakkia)

Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää kurkunliemi ja kerma. Anna kiehahtaa paksupohjaisessa kattilassa, kunnes keitos kuplahtaa. Jäähdytä vatkaamalla sinappiseosta. Sekoita joukkoon kananmunat ja kiehauta nopeasti uudelleen. Lisää viimeiseksi loraus konjakkia, halutessasi. Säilö lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Joulukinkku


Ota tuoresuolattu ja sulatettu kinkku huoneenlämpöön ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan pitää olla noin 10 astetta ennenkuin se paistetaan.

Laita kinkku joko ritilän tai vanhan väärinpäin käännetyn lautasen päällä uunipellille. Näin kinkku ei ui paistoliemessään ja on helpompi nostaa pois paistopelliltä. Kaada pellille hieman vettä, ettei kinkusta irtoava rasva ja lihasneste pala peltiin kiinni.

Uunin lämpötila saa olla 100-125 astetta. Kinkkua paistetaan ensimmäisen kilon osalta kaksi tuntia ja sen jälkeen tunti per kilo. Voit laittaa paistomittarin kinkun paksuimpaan kohtaan jo heti paiston alkuvaiheessa tai noin puolivälissä. Kinkku on kypsää, kun mittari näyttää 75 astetta, mutta mehevämpää, kun annan paistoa 77-78 asteiseksi. Kinkku kypsyy vielä muutaman asteen, kun se on otettu pois uunista.

Anna jäähtyä hieman ja nosta sitten leikkuulaudalle tai puhtaalle uunipellille, jossa folio ja leivinpaperia (meillä alimmaisena vielä sanomalehti, ettei leikatessa ainakaan veitsi karahda peltiin). Anna jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä leivinpaperin, leivinliinan tai peitteen alla. Säilytä viileässä.

HUOM! Meillä ei koskaan ole kinkkua kuorrutettu, mutta sehän hoituu kätevästi, kun siitä vastapaistetusta kinkusta poistat nahan, sivelet pinnalle vaikka tuota meidän äidin joulusinappia ja päälle korppujauhoa. Paista kuumassa uunissa hetki, kunnes kuorrute saa väriä.



2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Kylläpä on hyvää kinkkua ja sinappia!

Heli kirjoitti...

Ja toinenkin kinkku on valmistettu. Sen valmisti äiti. Ensin keitettiin ja sitten paistettiin. Uusia kikkoja kokeillen :)

Sinappi ihan parasta! <3