perjantai 10. joulukuuta 2010

Karpalo-vuokaleipä


Joulu tulla jollottaa ja ruokalahjat suunnitelmissa. Tämän leivän ohje on ollut tehtävälistalla jo pidempään. Alkuperäinen ohje on Maku 1/2008-lehdestä, jossa karpaloiden tilalla on aprikoosia.

Ohjeen mukaan taikinasta tulee yksi leipä, mutta olin mieltänyt taikinan sen verran suureksi, että tein kaksi leipää. Joku päähän pinttymä tämäkin. Kovin korkeita ei siis jaetusta taikinasta tullut ja ensi kerralla laitan osan vehnäjauhoa (epäilen, että niin oli lehden ohjeen leivässäkin kuvan perusteella...), mutta hyvää leivästä tuli joka tapauksessa. Vaikkakin kuvassa lievästi sanottuna aneemisen väristä..

Sopii tuoreeltaan aamiaispöytään tai brunssille voin kera tarjottuna. Ja tietenkin mieleisesi herkullisen juuston!




35g hiivaa
3½dl vettä
½rkl suolaa
1tl sokeria
8dl hiivaleipäjauhoja
2rkl rypsiöljyä
150g kuivattuja karpaloita
1½dl pekaanipähkinöitä
¾dl unikonsiemeniä
1rkl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen taikinaan. Alusta käsin kimmoisaksi taikinaksi ja lisää lopuksi öljy.

Kohota taikinaa leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 30–40 minuuttia.

Leikkaa karpalot ja pähkinät pieniksi paloiksi. Vaivaa kohonneeseen hiivataikinaan aprikoosit, pähkinät ja unikonsiemenet.

Voitele leipävuoka öljyllä ja siirrä taikina vuokaan. Kohota leipää 20 minuuttia. Koristele leipä halutessasi ennen paistoa kokonaisilla pekaanipähkinöillä.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta.

Ei kommentteja: