sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Lohi-pekonikääryleet ja tomaattirisotto


Ystäväni kertoi taannoin, että heillä mies teki herkullisia lohi-pekonikääryleitä. Niitä kannattaisi kokeilla, hän sanoi. Vesi herahti samassa suuhun ja tietenkin tuota herkullista ja tosi helppoa reseptiä piti kokeiltavan. Sopivasti näin pitkän itsenäisyyspäiväviikonlopun sunnutailounaaksi sopikin nuo kääryleet ja mainiosti aurinkokuivatuilla tomaateilla höystetyn risoton sekä pinjasiementen kanssa.

Ostin tarjouksesta puolikkaan lohen fileen, josta leikkasin ohuehkoja leveitä siivuja. Liki puolentoista kilon puolikkaasta riittää seuraavaankin lohikattaukseen, kun poistin nahkan ja laitoin nätit palat pakkaseen. Lopusta tein vielä äidin ohjeella lohisäilykettä. Tuolla se itsekseen keittiössä porisee.. Ohjetta myöhemmin tulee kyllä.

Takaisin kääryleisiin. Filesiivulle sipaistaan hieman tuorejuustoa ja sitten rullataan. Kääryle kiedotaan vielä pekoniin ja sitten pannulla kauttaaltaan kauniin rapsakan ruskeaksi. Aivan nappiin osui kypsyyskin, kun hieman jäi "roseeksi" sisältä!

Ja maistuu muuten hieman jäähtyneenäkin, joten sopisi buffetiin tai tapaksina, esim. viipaloituina suupaloiksi!



2 leveää lohisiivua/ruokailija
1tl tuorejuustoa (minulla vuohenjuustotuorejuustoa+hieman ruohosipulia)/lohisiivu
rouhaisu mustapippuria
1 pekoniviipale/lohisiivu

Levitä lohisiivut leikkuulaudalle. Voitele tuorejuustolla (ja ripota päälle hieman ruohosipulia tai yrttiä makusi mukaan). Kääri rullalle ja kiedo kunhin kääryleet ympärille pekonisiivu.

Kuumenna pannu ja aseta lohikääryleet pekonin sauma ensin pannua vasten. Paista kääryleen koosta riippuen minuutista kahteen per kylki.

Tässä vielä muutama vaihekuva:


Tarjoa vaikka tomaattisen risoton kanssa, joka valmistetaan seuraavasti:

2rkl voita
1 keltasipuli silputtuna
ripaus suolaa
2dl arborio-riisiä
6dl kanalientä
ripaus valkopippuria
2dl esim. manchengo-juustoa raastettuna
5 aurinkokuivattua tomaattia kuutioituna
2-3rkl silputtua rucolaa

Sulata voi ja kuullota silputtu sipuli. Lisää heti paiston alkuvaiheessa ripaus suolaa, ettei sipuli ruskistu. Sekoita joukkoon riisi ja kuullota hetki. Lisää kanalientä ja sekoittele, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä ja sekoita jälleen, niin kauan, kunnes kaikki neste on käytetty ja risotto on vielä hieman vellimäistä. Mausta valkopippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste ja tomaattikuutiot. Juuri ennen tarjoilua lisää silputtu rucola.

2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

En tiiä mistä aloittaisin. On niiiiiiiiiiin paljon herkkuja taas taiottu.

Heli kirjoitti...

Nää oli tooooooooooosi hyviä, kantsis kokkeilla :)