maanantai 6. joulukuuta 2010

Nopeat blinit ja höppeet


Ohjeen löysin Etiketti-lehdestä ja ajattelin, että kokeillaan, kuinka nopeita ovatkaan :) Ehkä ne häviää parempiin suihin salamannopeasti, kun taikina ainakin perinteistä blinitaikinaa on nopeampi valmistaa.

Ideana on, että taikina laitetaan kuumaan veteen turpoamaan ennen loppuvalmistelua ja paistoa. Ajattelin, että pidän kuuman vesihauteen avulla blinitaikinan lämpimänä, mutta se perhana alkoi kypsyä siinä... No, loppu turvotus sitten vaan ihan kannen alla. Vesihauteessa on toinenkin virka vielä, sillä lehdessä annettiin hyvä vinkki, miten pitää blinit lämpiminä. Kun lautasta pitää kuuman vesihauteen päällä, niin ei blinitkään pääse jäätymään. Tai no, ainakaan kovin jäähtymään.

Sain tässä kerrattain siskolta tarpeettomana valurautalättypannun, jolla saa sydämenmuotoisia lättyjä. Nyt tuli tarpeeseen, kun en kovin isoja blinejä halunnut. Niitä varten otan sitten blinipannuni käyttöön. Sen olen hankkinut joskus...vuosia sitten :) Ai niin, ohjeen taikinasta piti tulla noin 20 kappaletta blinejä ja siitä tuli justiinsa 20 lättypannubliniä.




1½dl maitoa
5g hiivaa
½tl suolaa
1tl sokeria
1dl kermaviiliä (laitoin creme fraichea)
1dl tattarijauhoja
½dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
1 valkuainen

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, huoneenlämpöinen kermaviiki sekä tattari- ja vehnäjauhot tasaiseksi taikinaksi.

Nosta kulho kuumaa vettä sisältävään astiaan noin tunniksi. (Kuumasta vesihöyrystä piti ottaa noin vartin jälkeen pois, koska alkoi kypsyä itsekseen. Annoin siis olla kannella peitettynä kolme varttia)

Kun taikina on kohonnut, lisää keltuainen. Sekoita tasaiseksi.

Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää se varovasti sekoittaen taikinaan juuri ennen paistamista. Paista blinit rasvassa blini- tai ohukaispannussa molemmin puolin kullanruskeiksi. Säädä liesi keskitasolle, ettei blinit pala.

VINKKI! Blinit pysyvät lämpiminä, kun ne asettaa kuumuutta kestävälle lautaselle ja panee lautasen hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle.


Tarjosin blinit valmiiden savukalasalaatin (kuvassa alaoikealla), metsäsienisalaatin (kuvassa alavasemmalla) sekä itsetehtyjen chili-katkaraputahnan (hienonnettua katkarapua ja chili-tuorejuustoa) (kuvassa ylävasemmalla) ja kylmäsavuporotahnan (kylmäsavuporoa, punasipulia, creme fraichea, mustapippuria ja suolaa) (kuvassa yläoikealla) kanssa.


4 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Anteeksi tarkkaavaisuuteni. Onko pannu siis minun lahjoittama vai oletko mennyt ostamaan uudenuutukaisen? Sepustuksesta ei nyt saa oikein selvää!
Mutta blinit näyttävät tosi -slurps- herkullisille!

Heli kirjoitti...

Nämä on paistettu sinulta perityllä valurautaisella lättypannulla :) mutta mulla on myös semmonen oikein blinipannukin olemassa :)Siis semmonen yhden blinin pannu.

Miäs kirjoitti...

Ekat blinini, siis syömäni, hyviä olivat!

Heli kirjoitti...

Ainakin, missä oli tattarijauhoja :) Oon mä joskus teheny semmosia, jossa on ollut ohorajauhua! Sillon oli sikso ja miehensäkin syömäsä!