maanantai 14. helmikuuta 2011

Torta di mascarpone e limone eli Italialainen sitruuna-juustokakku


Sydämellistä ystävänpäivää kaikille lukijoilleni!
Ystävänpäiväksi tarjoan sitruunaista juustokakkua italialaisittain, kahvin kera. Reseptin löysin uusimmasta Hembakat 1/2011-lehdestä. Mielenkiinnon herätti, että valmistustapa on tavallisesta poikkeava eli juusto sekoitetaan taikinaan.
Alunperin oli tarkoitus tehdä mascarponesta tiramisua, mutta jottei se ota kohta jalkoja alleen, niin oli parasta se käyttää johonkin. Toinen purkki on käytetty jo aiemmin, joten ei siitä enää kovin isoa misua olisi saanutkaan. Tähän kakkuun se siis kävi tosi hyvin, kun tarvittiin juuri yksi purkillinen juustoa.
Ja vielä sopivammin ei voinut kohdata hieman jo kuivahtaneita sitruunoita. Koska sitruunoiden kuori oli tosiaan ehtinyt hieman kuivahtaa, käytin taikinaan kahden pienen sitruunan mehun. Käytin niitä muutaman sekunnin mikrossa ja mehut irtosivat tosi hyvin. Toinen tapa saada sitrushedelmistä mehut liikkeelle on rullata niitä kämmenen alla esim. työ- tai tiskipöytätasoa vasten.
Taikina maistui ihanan sitruunaiselle ja kermaisellekin ;) Lopputulos herkullinen ja mehevä, aavistuksen kosteakin! Tarjosin kakun kanssa kirsikkahilloketta.


3 kananmunaa
2dl sokeria
50g sulatettua voita
2dl maitoa (laitoin kevytmaitoa)
1½ sitruunan kuori ja mehu
250g huoneenlämpöistä mascarponea
5½dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
n. 4rkl pinjansiemeniä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeria kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä sulatettu voi, maito, sitruuna ja mascarpone. Lisää kananmuna-sokerivaahtoon ja sekoita hyvin tasaiseksi massaksi.
Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kääntele hyvin taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (halkaisija 24cm (minulla oli keraaminen sydänvuoka ja toimi ihan ok)). Ripottele päälle pinjansiemenet.
Paista kakkua 40-45 minuuttia (ei kerrottu millä tasolla, joten paistoin alatasolla). Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Jos kakku ei ole valmis, anna paistua vielä 5 minuuttia.
Tarjoilu kakku hieman jäähtyneenä marjojen ja kerman tai vadelmakastikkeen kera.
  

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jeee! Kiitti ihanasta reseptistä, toteaa nimimerkki yksi mascarpone -purkki jääkaapissa odottamassa innostusta. Sehän lähtee kokeiluun, sillä juuri tällaista sitruunaista juustokakkuohjetta olen kaivannut. Pakkaspäivän elämyksiin kuuluu mielestäni uunista leijuvan paistuvan leivonnaisen aromi! Ihanaa!

Piia / Piian jutut kirjoitti...

Nam, näyttää hyvältä!
Aurinkoista ystävänpäivää sinulle!

Heli kirjoitti...

Hei! Kiva, kun piipahdit ja kommentoit :) Mukavaa, että löytyi sinulle mieleinen ja juuri tilanteeseen (mascarponea jääkaapissa) sopiva resepti.

Aurinkoista ystävänpäivää ja mukavia leipomishetkiä!

Heli kirjoitti...

Hei Piia!

Kiitos, samoin sinulle aurinkoista ja iloista ystävänpäivää! <3

Nam, on hyvvää :)

Helna kirjoitti...

Minäkin rekisteröin tämän herkullisen leivonnaisen. Lieköhän tuota on tarjolla nimpparikahveella?

Heli kirjoitti...

Heip Helna! :)

Uskoisin, että on :) Siis tuota samaista kakkua! Pakkaan sen tuonne tuo parvekkeelle pakkaseen.

Tervetuloa!

Miäs kirjoitti...

Nami nami, olipas kuohkeaa ja suussa sulavaa.

Heli kirjoitti...

Ja on sitä vielä sunnuntainakin :)

Tepi kirjoitti...

Modailin hieman reseptiäsi omaa luomustani varten...hyvää tuli :). Kiitoksia :)

Heli kirjoitti...

Mahtavaa, reseptit ovat tehtyjä muokattavaksi omaan suuhun sopiviksi! :) Aurinkoista kesänodotusta!