lauantai 9. huhtikuuta 2011

Spanakopita - kreikkalainen pinaattipiiras

Kreikkalaisen pinaattipiiraan ohjeita löytyy netistä jokunen. Havaitsin tämän, kun hain tuoreelle pinaatille käyttötarkoitusta alunperin suunnittelemani kermapinaattilisäkkeen sijaan. Edellisestä pinaattipiiraasta onkin tovi, joten sellaista teki sitten mieli. Koostin piirakan eri resepteistä ripauksella omaa oivallusta.

Päätin tehdä pohjan filotaikinasta. Hyvää siinä on, että ei itse taikinaa tarvitse tehdä. Taikinan voiteluun menee tosin tovi ja sulanut taikina pitää käyttää kokonaan, joten oli siis tehtävä toinenkin piirakka. Siinä niitä miinuspuolia sitten. Toisesta piirakasta tuli muuten pekoni-sienipiirakka.

Vaikka rasvaa filotaikinan voitelemiseen menee kutakuinkin saman verran kuin suolaiseen piirakkapohjaan, tuntuu filotaikinasta tehty piirakka aika rasvaiselta. Sen lisäkkeenä tarjosin kirpeää salaattia, joka sopikin tosi hyvin molempien piirakoiden kyytipojaksi. Vinegrette-kastikkeen tein rypsiöljystä, sherryviinietikasta ja Herbamare Spicy Pikant-mausteesta. Sekaan jääsalaattia ja keltaista paprikaa.


½pkt (6 taikinalevyä) Kanaki-filotaikinaa
100g voita sulatettuna
1rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
250g tuoretta pinaattia
suolaa
mustapippuria myllystä
½dl kermaa
2 kananmunaa
½dl persiljasilppua
1pkt (200g) feta-juustoa

Anna filotaikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi kasarissa.
Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla. Lisää pannulle hieman pienitty pinaatti. Sekoita, kunnes pinaatti on kypsennyt ja neste haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita sekaan kerma ja anna jäähtyä.
Valmista taikinalevyt paistettavaksi. Voitele alimmainen levy voisulalla ja aseta uusi levy päälle. Toista, kunnes kaikki levyt ovat päällekkäin voideltuna. Leikkaa taikina tarvittaessa haluamaani muotoon. Voitele paistovuoka kevyesti ja nosta taikina vuokaan. Painele varovasti muotoonsa.
Sekoita täytteeseen kananmunat, persiljasilppu ja murustettu feta. Kaada täyte taikinapohjalle. Aseta lopputaikina kanneksi tai kääntele reunat reunalle siistiksi. Voitele reunat (ja päällys, jos teet kannen) voisulalla. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

Ei kommentteja: