keskiviikko 17. elokuuta 2011

Omenapiiras

Kesälomalta lähtiessämme kävin noukkimassa jo kypsiä omenoita mukaan. Niitä on syöty ja lopuista tein miähen syntymäpäivän kunniaksi sellaisen amerikkalaisen omenapiiraan kuin Mummo Ankka aina leipoi. Toivottavasti se oli omenapiiras :) Tein taikinan mustikkapiiraan ohjeen mukaan. Täytteen ohjeen nappasin täältä.

Pikkusen iltasella väsytti, joten tein huolimattomasti taikinakannen. Siitä ei tullut täydellinen, kuten mustikkapiiraaseen onnistuin loihtimaan. Piiraasta tuli kuitenkin herkullinen, joten suosittelen kokeilemaan!


pohja:
225g voita
1tl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
5rkl kylmää vettä

täyte:
1½l kotimaisia omenoita
1rkl sitruunamehua
2dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
¾tl kanelia
ripaus muskottipähkinää


voiteluun:
1 kananmuna
1rkl kylmää vettä
Tein pohjataikinan käsin, vaikka ohjeistus on käyttää todella kylmää voita ja jäävettä valmistukseen koneella. Nypin nopeasti voin kuiviin aineisiin ja kääntelin taikinaksi lisäten kylmää vettä. Sitten kaksi kolmasosaa taikinasta joko kaulitaan tai niinkuin minä, painellaan irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Anna reunojen nousta hieman reunan yli. Laita jääkaappiin kovettumaan lopun taikinan kanssa.
Pilko omenat ja ripottele päälle sitruunamehu. Sekoita muut täyteainekset sekaan. Levitä täyte piiraspohjalle ja kaulitse lopputaikinasta kansi. Voitele reuna kananmuna-vesiseoksella ja nosta kansi paikoilleen. Painele reunat kiinni ja voitele koko piiras kananmuna-vesiseoksella. Leikkaa terävällä veitsellä varovasti pienet reiät piiraan kanteen.

Paista uunin alatasolla 220 asteessa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna jäähtyä ensin vuoassa ja nosta sitten tarjoiluvadille.

Tarjoa vaniljakerman tai -jäätelön kanssa.



Ei kommentteja: