maanantai 7. marraskuuta 2011

Kaalikeitto

Kaalikeitto on ollut yksi niistä ruoista, joita en ole ikinä itse valmistanut. Tämä lapsuuden joka syksyinen ruoka ei ole saanut mitään nostalgisia tunteita pintaan, vaikka joskus kyseinen soppa on puheissa vilahtanut. Jotenkin vaan en ole siitä koskaan tykännyt. Oliko sitten syynä kokoliha, mistä äiti keiton aina keitti vaiko keiton luontainen makeus, en tiedä.

Nyt olen ollut kovasti innostunut kaaliruoista ja päätin tehdä keittoa itse. Lihaksi valikoitui jauheliha, josta miäs on oman äitinsä aikoinaan keittoa kertonut keittäneen. Ehkä se maukkaaksi paahdettuna maistuisikin paremmalle kuin tuntikausia keitettävä naudan keittoliha. Ja toden totta, keitto oli hyvää! Ja parin päivän päästä siitä sai neljä henkeä syödäkseen, kun keittoa jatkettiin muutamalla perunalla, nam!

Olen aika iloinen, että tämä on jo toinen lapsuuden inhokki, joka maistuu. Ensimmäinen inhokkini oli kesäkeitto ja sen olen jo todennut hyväksi. Nyt tämä kaalikeitto. Saapa nähdä, milloin teen itse sen tillilihan tai silakkalaatikon, jota kykenen suuhuni laittamaan :)


800g naudan paistijauhelihaa
1rkl voita
n.10 maustepippuria
600-700g valkokaalta
2 isoa sipulia
2 porkkanaa
2 lihaliemikuutiota
1½l vettä
1tl meiramia
1rkl siirappia
Paahda paistijauheliha kattilassa tai paistinpannulla kypsäksi. Vältä murustamasta jauhelihaa, vaan jätä mahdollisuuksien mukaan isommiksi kokkareiksi. Jos paahdat lihan kattilassa, lisää tässä vaiheessa voi ja maustepippurit.
Silppua kaali ja sipulit. Kuutioit porkkanat. Lisää kattilaan ja sekoita jauhelihan kanssa. Murenna sekaan lihaliemikuutiot ja kaada kattilaan vesi. Mausta meiramilla ja siirapilla. Anna hautua noin tunti.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa vaikka ruis-juustoleipien ja piimän kanssa :)
 

Ei kommentteja: