sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Koristellut piparkakut

Hyvää joulunodotusta!

Meillä on pienen piirin pikkujoulut ensi lauantaina ja tein ihanien kerrosnaapureidemme Marjan ja Sarin kanssa piparkakut juhlia varten.

Lapsena sain yliannostuksen piparkakuntuoksua, kun äiti leipoi niitä aikoinaan varmaan tuhamäärin vuosittaisille Naisten Messuille. Senpä vuoksi en itse ole ollut järin innostunut niitä tekemään enkä syömään.

Nyt kuitenkin tarkoitus oli tehdä itsetehdystä taikinasta piparit pikkujouluun ja löysinkin nyt useammassakin lehdessä näkemäni Dansukkerin ohjeen helpoista piparitaikinasta. Taikina tehdään samalla tavalla, kun äitini on sen aina tehnyt! Se on tosiaankin helppo tehdä ja työstää. Pipareista tulee maukkaita.

Koristelua varten tein eriväristä pikeeriä ja koristeiksi käytimme lisäksi erivärisiä koristerakeita sekä hieman glitteriäkin.

Ohjetta on hieman muokattu. Toivottavasti ei ole voi kaupasta loppu. Näihin ainakin löytyi vielä laktoositonta voita :)



1dl tummaa siirappia
1dl taloussokeria
2tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl neilikkaa
½tl kardemummaa
125g voita
1 kananmuna
5dl vehnäjauhoja (laita ensin 4½dl ja lisää sitten, jos taikina löysähköä)
1tl soodaa
Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää voi ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti.
Lisää siirappiseokseen kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita sitten jauhoseos mukaan, niin että saat kiinteän taikinan.
Peitä taikina (tee kattilassa ja laita kansi päälle) ja anna kovettua viileässä yön yli.
Ota osa taikinasta ja pidä lopputaikina kylmässä tai käsittele koko taikina kerralla, mikäli sinulla on iso alusta. Kauli jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi, paksuus esim. 3-4mm. Varmista, ettei taikina ole tarttunut alustaan. Ota piparimuotilla pipareita ja paista 200 asteessa keskitasolla 5 minuuttia. Tarkkaile pipareita varsinkin paiston loppumetreillä, etteivät ne kärähdä. Paista pidempään, uunista riippuen.
Jäähdytä piparit ja koristele halutessasi pikeerillä.

Ei kommentteja: