keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Juures-maksapyttis

Taannoisessa Anna-lehdessä oli juurespyttiksen resepti ja lisäksi oli paistettua maksaa. Mietin, että miltähän se maksa maistuisi siinä pyttiksen seassa. - Maistui muuten todella hyvältä!

Tämä ei sitten ole mitään pikaruokaa, ellet esikypsennä juureksia. Meillä paistettiin raa'at juurekset pannulla kypsiksi ja mieskin osallistui! Hän kävi ahkerasti sekoittamassa pyttistä pannulla :)

Tarkkaa aikaa en kellosta katsonut, mutta olisiko sellaiset puolisen tuntia kulunut, kunnes paistos oli valmista. Ennen pyttiksen paistoa olin paistanut jo kananmunat "sunny side up" tai "Spiegelei" tyylisesti vain toiselta puolelta.

Myös maksapalat paistoin pekonin kanssa etukäteen. Maksa paistetaan nopeasti kuumalla pannulla. Pinnasta tulee maukkaan makuinen ja maksapala on silti herkullisen pehmeä.

Kyllä kannatti kehitellä lehden ruokaohjetta, nähdä vaiva ja valmistaa tämä pyttis. Varmaan teen joskus toistekin, kun yhtä ahkeralla päällä satun olemaan :)


3 porkkanaa
1 (200g) palsternakka
½ (200g) selleriä
250g lanttua
2 isohkoa sipulia
1pkt (170g) pekonia
300g naudan maksaa
3rkl voita
1tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa
1tl hunajaa
persiljasilppua
1 kananmuna/ruokailija



Kuori ja kuutioi juurekset. Viipaloi pekonisiivut. Poista maksasta kalvo ja leikkaa suupalasiksi.

Paista kananmunat ensin ruokailua varten. Laita sen jälkeen pannulle noin puolet pekonista ja anna rasvan hieman irrota. Kun pannu on kuuma, lisää maksapalat ja paista kaunis paistopinta paloihin. Parin minuutin paisto riittää. Nosta maksapalat pekonin kanssa folion päälle. Ripota hieman suolaa joukkoon.

Pyyhi tai huuhtele pannu (halkaisija 26-28cm). Nosta loput pekonit pannulle ja kaada juureskuutiot päälle. Anna paistua hetki kuumalla lämmöllä, että pekonista irtoaa rasvaa. Kuori sipulit ja kuutioi. Lisää pannulle voita ja sipulikuutiot. Alenna lämpöä ja kuullota välillä sekoittaen.

Mausta pyttis timjamilla sekä mustapippurilla. Paiston loppuvaiheessa lisää suola ja aavistus hunajaa. Kaada maksapalat sekä samalla paistetut pekonipalat pyttiksen joukkoon ja sekoita. Anna hautua hetki folion alla. Ripottele päälle persiljasilppua ennen tarjoilua.

Laita juures-maksapyttiksen kanssa tarjolle paistamasi kananmuna!

5 kommenttia:

Iskä kirjoitti...

Taas oppi jotakin uutta! Itse olen saanut vastaavantapaisen ahaa-elämyksen kalasta pyttipannussa. Sekin toimi.

Aili Inkeli kirjoitti...

Voi täytinen, miten ihana vaihtoehto ikuiselle maksakastikkeelle, jota sitäkään en ole tehnyt pitkään aikaan. Ens viikkoon menee, mutta kokeilen ehdottomasti - ja vinkki menee Pörrille myös kun se tykkää maksasta eikä yökkäile sille enää kuten kersana :)

Heli kirjoitti...

Hei Iskä! Arvaa vaan, olinko täpinöissäni, kun kekkasin tämän ja mies oli mielissään. Tykkää kovasti maksasta.

Heip Aili Inkeli! Maksakastike on ihana, slurps :) Kyllä Pörrikin varppina tykkää. Kerro resepti terkuin! :)

Miäs kirjoitti...

Kyllä oli tosi hyvää! Kuten sanottua, osallistuin myös syömällä suurella ruokahalulla. Tätä pitää saada toistekin. Maksaa ei muutenkaan tule syötyä liikaa, pikemminkin liian harvoin.

Heli kirjoitti...

Totta turiset, aivan liian harvoin tulee tehtyä. Useamman kerran vuodessa oli sentään jo parempi ;)