tiistai 1. toukokuuta 2012

Focaccia

Vappupäivän lounalle tein ex tempore focacciaa, jota en olekaan ilmeisesti blogin olemassaolon aikana tehnyt kertaakaan. En ole leivän leipoja, mutta tämä kyllä onnistuu, vaikkei näköjään tule tullut edes vuosiin tehtyä. Niin on varmaan parempi, koska leipä on suorastaan liian hyvää.

Otin tämänkertaisen ohjeen pirkka.com:sta. Muokkasin ohjetta mieleiseksi. Käytin leipään kaksi osaa durum- ja yhden osan täysjyvävehnäjauhoa. Minulla oli vain kuivahiivaa. En myöskään laskenut oliivien määrää :)


25g hiivaa
3dl vettä
3rkl öljyä (esim. aurinkokuivattujen tomaattien tai oliivien)
½tl suolaa
noin 5dl vehnäjauhoja (4:1 durum ja täysjyvävehnä)
päälle:
oliiveja
pari rosmariinin oksaa silputtuna
sormisuolaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot. Sekoita pehmeä taikina tasaiseksi ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Levitä taikinan pinnalle hieman öljyä ja nosta taikina pellille. Levitä öljytyin käsin suorakaiteenmuotoon. Painele taikinaan oliiveja, ripottele päälle silputtu rosmariini ja sormisuolaa.
Anna levätä hetki ja paista sitten 225 asteessa noin 15 minuuttia.

4 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Missä onkaan valmiin foccacian kuva?

Heli kirjoitti...

Hyvä kymysys. Se on "ryhmäkuvassa" muiden tarjottavien kanssa. Laitanpa sen myöskin, hyvä kun muistutit.

Helna kirjoitti...

Minunkin pleipomissuunnitelmiin on kuulunut jo tovin aikaa foccacia, mutta enpä oo saanu aikaseks. Kuvasta päätellen ihan vähän paksumpaa saisi minun mielestä olla - kuitenkin kuohkeaa. Mutta en väitä, etteikö tämä olisi ollut hyvvää.

Heli kirjoitti...

Jep, tuleekin vehnäjauholla. Epäilen, että durumjauho ei noussut samalla tavalla tai sitten olisi pitänyt nostattaa enemmän. Itte tykkään kyllä tästä enemmän kuin paksusta pullasta :) Ja vieraat kehuivat myös.