tiistai 1. toukokuuta 2012

Passion-marenkikakku (gluteeniton, vähälaktoosinen)

Pirkka 5/2012-lehdessä oli artikkeli gluteenittomista leivonnaisista ja pari ohjettakin. Raikas pähkinä-marenkikakku kiinnitti huomioni siinä määrin, että päätin valmistaa sellaisen. Kakusta tulikin sitten aika lailla ihan jotain muuta.

Marenkipohjat tein, kuten ohjeessakin, mutta eipä minulla sitten ollutkaan hasselpähkinärouhetta, joten käytin mantelilastuja. Täytteen tein passionhedelmästä ja laitoin sitten yhden hedelmän vielä kakun päällekin.

Kakku oli herkullinen ja seuraavana päivänä minusta marenki oli vielä parempaa, kun se oli imenyt hieman kosteutta.


marenki:
4 valkuaista
2dl sokeria
mantelilastuja
passiontäyte:
1½dl vettä
½dl sokeria
1dl paseerattua passionhedelmää
2rkl maissitärkkelysjauhoja
2 keltuaista
1rkl voita
päälle:
2dl vähälaktoosista vispikermaa
½dl tomusokeria
1-2 passionhedelmää

 
Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja pysyy kallistetun kulhon pohjalla.
Piirrä leivinpaperiin kaksi ympyrää ruokalautasen avulla (halkaisija noin 20cm). Käännä leivinpaperi ylösalaisin, jottei piirros tartu marenkeihin. Pursota tai levitä vaahto leivinpaperille kahdeksi levyksi. Ripottele päälle mantelilastuja.
Paista 125 asteisen uunin keskitasolla reilu tunti, kunnes marengit ovat rapeita ja irtoavat leivinpaperista.
Paseeraa passionhedelmää (noin 5kpl) siivilän läpi. Mittaa kaikki täytteen ainekset voita lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos saostuu. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi.
Vaahdota kerma ja tomusokeri. Levitä täyte ja puolet kermavaahdosta marenkilevyn päälle. Nosta toinen marenkilevy kanneksi ja pursota loput kermavaahdosta kakulle. Valuta passionhedelmää pinnalle.


Ei kommentteja: