sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Stefanin raparperipiirakka

Etsin jotain itselle uutta raparperipiirakan ohjetta ja törmäsin mtv3.fi:ssä tällaiseen reseptiin. Stefan on ilmeisesti Hans Välimäen kaveri, jonka piirakkaohje tämä on. Jostain sain sellaisen käsityksen.

Piirakka näytti mtv3:n palvelun kuvassa herkulliselta ja sitä siitä tulikin. Ihmettelin vain ääneen, miksei alkuperäisen piirakan kuvassa päällys ollut tummunut, kuten omassani. Olin käyttänyt kaiken tomusokerin talosta vadelma-kreemikakkuuni ja unohtanut ostaa lisää. Siksi piirakkani on päältä paiston jäljiltä tummanpuhuva tai no, ainakin hieman ruskea :)

Hyvää ja maukasta kakkua tämä kuitenkin oli ja kokeilemisen arvoista. Saatan tehdä toistekin tai sitten en, sen näkee sitten. Tässä alkuperäinen ohje, koska muokkasin sitä ja oikaisin parissa kohtaa.



pohja:
100g voita
2dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
1 kananmuna
täyte 1:
noin 1l raparperia
1dl sokeria
2rkl kanelia
täyte 2:
2 kananmunaa
5rkl sokeria
1dl kermaa
2rkl voita
4rkl vehnäjauhoja
 
 
Aloita tekemällä ensimmäinen täyte, sillä raparperien tulee marinoitua ainakin tunti sokerin ja kanelin kanssa. Leikkaa raparperit ohuiksi viipaleiksi ja anna maustua kaneli-sokerissa.

Sekoita pohja-ainekset taikinaksi seuraavasti: vaahdota hieman huoneenlämpöistä voita ja sokeria. Lisää vehnäjauhot ja suola. Lopuksi sekoita joukkoon kananmuna. Voit laittaa taikinan kylmään hetkeksi vetäytymään, itse jätin taikinasta nokareen piirakan päälle, mutta muuten painelin taikinan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kylmän taikinan voi kaulita ja siirtää paistovuokaan. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.
Kun pohja paistuu, tee toinen täyte. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna samalla kerma ja voinokareet, älä kuitenkaan kuumenna kiehuvan kuumaksi. Valuta lämmin neste vaahdotettuun muna-sokerivaahtoon hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vehnäjauhot myöskin hyvin sekoittaen.
Kaada raparpereista irronnutta nestettä pois. Lusikoi raparperipalat pohjalle. Kaada päälle toinen täyte ja ripottele päälle pohjataikinasta palasia. Paista 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoa vielä lämpimänä jäätelön kera.

Ei kommentteja: