lauantai 1. syyskuuta 2012

Bataattisosekeittoa tryffeliöljyllä

Rapuillan alkupalaksi valmistin bataattisosekeiton. Tarjosin lisäksi Haaparannalta kesällä ostamaani valkoista tryffeliöljyä.

Alkuperäinen suunnitelmani oli tehdä maa-artisokkakeittoa. Maa-artisokkaa ei kaupassa ollut enkä sitten enää viitsinyt lähteä niitä metsästämään, vaan päädyin varasuunnitelmaan. Varasuunnitelmakin toimi tosi hyvin. Keitosta tuli samettisen pehmeää ja makoisaa.

Koska yksi ruokalijoista on voimakkaille mausteille sekä ruoka-aineille kuten sipulille herkkä, laitoin mausteeksi rakuunaa, hyppysellisen kanelia ja valkopippuria. Olin yllättynyt, miten maukasta keitosta tuli, vaikkei perinteistä sipulia ollut kuin ehkä häivähdys siinä kanaliemikuutiossa, joka myös maustoi keittoa.

Keiton lisäksi tarjosin gréve-juustosta paistamiani juustolastuja. Raastoin juustoa ja laitoin tasakokoisia pyöreitä kekoja leivinpaperoidulle uunipellille. Painoin keot tasaisiksi ja paistoin 200 asteisen uunin yläosassa noin 10 minuuttia. Paistoaikaa kannattaa seurata. Lastut olisivat voineet olla hieman ohuemmat, koska toivomaani rapsakkuutta niissä ei ollut kuin reunassa vain. Se sitten ensi kerralla paremmin :)

Juuri ennen tarjoilua tiputtelin muutaman pisaran voimakkaan tuoksuista ilmeisesti valkoisesta tryffelistä (?!) valmistettua öljyä keiton päälle. Ostin pienen Zeta Vit tryffelolja-pullon kesällä Haaparannalta ja nyt sen sitten korkkasin. En ymmärrä tryffelihulluksen päälle, mutta tuoksu ja maku olivat mielenkiintoisia.

Tällä keitolla rapuiltamme polkaistiin maukkaasti käyntiin. Ravuthan ovat sellaista aikaavievää näpertelyä ja niitä syödessä nautitaan hyvästä seurasta, juomista ja muutamasta snapsista. Niillä harvoin yksistään saa vatsaa täyteen ennenkuin nälkä tulee, joten alkuruoka on hyvä tehdä.


7dl vettä
1 kanaliemikuutio (Maggi)
2 isohkoa bataattia
1 keskikokoinen rosamunda-peruna
1tl kuivattua rakuunaa
hyppysellinen kanelia
hieman (ehkä ½tl) valkopippuria
1dl kermaa
suolaa maun mukaan

(tarvittaessa loraus täysmaitoa)
 
Kuumenna vesi ja kanaliemikuutio. Lohko kuoritut bataatit sekä peruna liemeen. Lisää mausteet ja keitä kypsiksi.
Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä niin, että keitto on sileää. Lisää kerma ja tarkista maku. Mausta suolalla.
Anna poreilla hetken aikaa kannen alla miedolla lämmöllä. Jos keitto on makuusi liian paksua, lisää hieman maitoa sitä ohentamaan.
Tarjoa krutonkien, oliiviöljyn tms. kera.
 


Ei kommentteja: