lauantai 3. marraskuuta 2012

Hirveä portviinissä

Vanhempani saapuivat viettämään pyhäinpäiväviikonloppua luoksemme ja mietin, mitä laittaisin isommalle porukalle ruoaksi. Kaivoin esiin Liharuokien klassikot-kirjan, josta pataruoaksi valikoitui Hirvenliha-kastanjapata.

Meillä oli ennestään yksi vasanpaisti pakastimessa, mutta pyysin äitiä tuomaan toisen paketin, josko häneltä löytyi. No olipa löytynyt ja komea paisti olikin vielä vuosi sitten samoillut Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla ja metsissä.

Sitten alkoi kastanjoiden metsästys. Liian myöhään. Kävin parissa kaupassa enkä kerinnyt sitten enää Stockmannille. Jää arvoitukseksi, olisiko siellä ollut. Vaihdoin ne herkullisiin ruskeisiin herkkusieniin, joita oli reseptin yhteydessä ehdotettu mahdollisiksi kastanjoiden korvaajiksi.

Hain myös portviiniä pitkäripaisesta, kun ei nyt käynyt mielessä ostaa muuten vain edellisviikonlopun Tallinna-reissulla. Ostamani viini oli huokeimmasta päästä, mutta antoi mielestämme oikein herkullista makua pataan. Enkä olisi paremmasta tiennytkään :)

Pataan tuli ohjeen mukaan myös keitettyä punajuurta, mutta minä tietenkin laitoin raakana. Ehtivät kypsyä hyvin hitaasti hauduttamalla.

Siis pata oli todella hyvää, yhtään edes narraamatta! Liha oli ihanan mureaa ja viini oli antanut herkullisuutta kastikkeelle, punajuuret väriä ja klementiinin mehu makeutta.


noin 800g hirvenvasan paistia
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
2 isoa sipulia
1 yksikyntinen valkosipuli (tai 2 valkosipulinkynttä)
1rs (250g) ruskeita herkkusieniä
2 punajuurta raakana (myös keitetty käy, mutta ei etikkapunajuuret!)
1 klementiinin mehu
1½dl portviiniä
4dl lihalientä (1 lihaliemikuutio+4dl vettä)
mustapippuria myllystä
4 salottisipulia puolitettuna
1rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
 
Mikäli hirvenliha on pakastettua, anna se ensin sulaa ja lämmetä huoneenlämpöiseksi. Huuhtele ja kuivaa liha. Poista mahdolliset kalvot ja leikkaa sitten reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna padassa voita ja oliiviöljyä. Paista pienissä erissä lihapaloihin kaunis paistopinta ja nosta lautaselle.

Lisää hieman voita pataan ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää joukkoon viipaloidut herkkusienet ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten pataan kuoritut ja lohkotut punajuuret sekä lihapalat liemineen.

Purista klementiinistä mehu, lisää se portviinin ja lihaliemen kanssa pataan. Rouhi sekaan mustapippuria ja sekoita. Painele pataan vielä salottisipulit ja peitä foliolla tai kannella.

Nosta pata uunin alatasolla 150 asteeseen ja anna hautua puolitoista tuntia. Nosta loppuvaiheessa lämpötila 175 asteeseen ja anna olla uunissa vielä puoli tuntia.

Tee kastikkeelle suurus voista ja vehnäjauhoita sekoittamalla. Nosta pata pois uunista liedelle ja sekoittele suurus liemeen, jotta se hieman sakenee. Anna poreilla miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun valmistat padalle lisäkkeeksi esim. pottumuusia. Lisää suolaa tarvittaessa, vaikka sitä jokainen ruokailijakin voi halutessaan itse lisätä.

Lisäkkeenä meillä oli tosiaan pottumuusia ja äidin tekemää puolukka-omenahilloketta.



2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Hirveän hyvännäköistä hirveä!

Heli kirjoitti...

Kiitti, maistuikin hirviän hyvältä :)