torstai 20. joulukuuta 2012

Kinuskinen pumpulikakku

Sain työkaveriltani tämän kakun ohjeen, joka on suvussa kulkenut Kepa-mummon pernakakkuna. Päälle mummo oli tehnyt välillä kinuskisen kuorrutuksen. Tein sellaisen kinuskisen version meille tämän joulun kuivakakuksi.

Kakku kuulemma joka toinen kerta onnistuu ja sillä toisella kerralla ei. Voi ja sokeri pitää vaahdottaa vaaleaksi vaahdoksi ja kananmunat lisätä yksitellen. Minulla kakku liki onnistui ;) Ihan pieni taikinanvana oli valunut aluspellille eikä kakku lässähtänyt, kuten se yleensä tekee, kun taikinaa kuohuu yli. En hoksannut kysyä, pitääkö vuoka jauhottaa ja kakku kumota heti paiston jälkeen, sillä en jauhottanut ja hieman pintaa jäi kakkuvuokaan, kun annoin kakun normaaliin tapaan jäähtyä. No ei hätää, tähän tuli kuorrutus päälle.

Kakunteko käy kuntoilusta, sillä taikina tehdään käsin. Käytin tosin puista kapustaa vatkaimena, mutta muistanpa lapsuudesta kuinka äiti totta tosiaan vatkasi kakkutaikinan kädellä! Kakkua ei ole maisteltu vielä, mutta Elinan kakku ainakin maistui taivaallisen hyvältä. Muutamalla aineksella saa ihanan kakun aikaiseksi.




250g voita
3dl sokeria
3 kananmunaa
4dl perunajauhoja (-1rkl +1rkl vehnäjauhoa)
1tl leivinjauhetta
2rkl konjakkia (minulla oli cointreauta)

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin ennen valmistusta, sillä vatkaus hoidetaan käsivoimin. Voitele kakkuvuoka (saa olla reilun litran vetoinen) ja jauhota se.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmunat yksitellen.

Mittaa perunajauhot ja ota niistä yksi ruokalusikallinen pois. Lisää tilalle yksi ruokalusikallinen vehnäjauhoa sekä leivinjauhe. Nostele hyvin taikinaan. Lisää halutessasi viimeiseksi tilkka konjakkia.

Laita taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla (mielellään pellin päällä) 175 asteessa noin 50-55 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

Halutessasi voi kuorruttaa kakun kinuskilla (2dl kuohukermaa+2dl fariinisokeria) ja värikkäillä koristerakeilla.

Ei kommentteja: