sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Toscanan tomaattipiiras

Ohje on pilkottanut reseptivihkon kulman alta jo pitkään, joten oli jo aika kokeilla, millainen piiras syntyy. Olen joskus saanut mainoshoukuttimena Iloa leivonnasta-kortteja, houkuttimeen kuitenkaan tarttumatta. Lähetetäänköhän tällaisia vielä tänä päivänä ja tilaako niitä kukaan? En suosittelisi, kun nettikin ohjeita pullollaan.

Ohje muuten ok, mutta sinappia oli liikaa eikä sanottu, mitä sinappia. Olisi ollut vielä tulisempaa, jos olisin ohjeen kaksi ruokalusikallista dijonia laittanut. Kaksi teelusikallistakin antoi vahvan maun.

Piiras on maukas, mutta yritä valita siihen makeita tomaatteja. Tähän käyttämäni tomaatit eivät maistuneet juuri miltään, joten ei ne piiraassakaan sen kummemmin maistuneet.

Jos ihmettelet, miksi piirakkaan tulee mannasuurimoita, niin niiden tarkoituksena uskoisin olevan ylimääräisen nesteen imeyttäminen.

Tarjosin piiraan lisäksi italialaista salamia ja prociuttoa.


piiraspohja:
 
125g voita
4dl vehnäjauhoja
3rkl kylmää vettä
 
täyte:
 
100g mozzarellaa
3-4 tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia (laitoin varmaan 5-6)
2rkl sinappia (laitoin 2tl dijon-sinappia)
1rkl mannasuurimoita
3rkl pinjansiemeniä
3 kananmunaa
2½dl kevytkermaa (laitoin 2dl kermaa)
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku basilikaa
suolaa
mustapippuria myllystä
 
Sekoita voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Painele taikina pyöreäksi palloksi, kääri kelmuun ja laita kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Tai tee kuin minä ja painele pohjataikina vuokaan ja reunoille, jonka jälkeen nosta jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi mozzarella ja tuoreet tomaatit. Silppua aurinkokuivatut tomaatit.

Jos laitoit taikinan kylmään kelmussa, kauli siitä nyt ohut pyöreä pohja, joka on noin 5cm suurempi kuin vuoka (halkaisija 25cm). Painele taikina sitten vuokaan huolellisesti.
 
Levitä sinappi piiraspohjalle ja ripottele päälle mannasuurimoita. Asettele tomaattisiivut piiraspohjalle, ripota päälle silputut aurinkokuivatut tomaatit ja pinjansiemenet. Levitä päälle mozzarellasiivut.

Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Silppua basilika. Vatkaa kananmunat ja kerma. Mausta seos valkosipulilla, basilikalla, suolalla ja pippurilla. Kaada muna-kermaseos täytteen päälle. Paista piiras kullanruskeaksi uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: