sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Lauantai-illan lätyt lohi- ja chorizotäytteellä

Tein taannoin yötaikinaan sämpylöitä. Sämpylöillä ei ole mitään tekemistä näiden lättyjen kanssa, mutta spelttijauhoilla kyllä. Käytin niitä nimittäin myös näihin lättyihin. Ihan hyvin toimivat paistettaessa, muttei syödessä juuri huomaa. Ehkä lätyistä tuli normaalia aavistuksen paksumpia.

Tein kahdenlaista täytettä, koska itselläni teki mieli kylmää kalaista täytettä ja tiesin, että miäs sekä meillä kyläilemässä oleva isäni mieluummin syövät muuta. Toiseksi täytteeksi tein siis lämpimän kasvis-chorizo-täytteen. Molemmat täytteet olivat herkullisia ja oi, niin täyttäviä. Jo yhden lätyn jälkeen alkoi täyttyä, puolitoista tai kaksi syöneenä oli jo täynnä.
 
Lättytaikina:
1l täysmaitoa
3 kananmunaa
1½tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
1dl speltti-jauhoja
4dl vehnäjauhoja
paistamiseen voita
 
Sekoita puoleen litraan maitoa kananmunat, suola, öljy ja jauhot. Lisää loppu maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota puolisen tuntia.

Lidliin on tullut uutuutena tuoretta kalaa. En vielä ole ihan raakaa kalaa kokeillut, mutta ainakin 250g pakkaukseen pakattu loimulohi oli hyvälaatuista ja maistuvaa.

Lohitäyte:
250g loimulohta
½ ruukkua tilliä
2 kevätsipulia
mustapippuria myllystä
hyppysellinen sormisuolaa
1prk (2dl) ranskankermaa
2-3rkl sitruunamehua
 
 
Paloittele lohipala kulhoon. Silppua tilli ja kevätsipuli. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin.

Päätin tehdä toisesta täytteestä kasvispainotteisen. Jauhelihaa tulee arkisiin ruokiin seuraavalla viikolla, niinpä piti miettiä jokin korvaava lihatuote tilalle. Chorizoa meillä tuntuu olevan nykyään usein jääkaapissa, niin siitä saikin sitten sen liha- ja suola-osuuden paistokseen.


Kasvis-chorizotäyte:
 
150g chorizo-makkaraa
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 keltainen paprika
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
5-6 ruskeaa herkkusientä
1prk kidney-papuja
50g feta-juustoa (tässä: feta-juustoa ja oliiveja öljyssä)
(2rkl öljyä (tässä: feta-purkista))
1tl savustettua paprikajauhetta (sweet)
hyppysellinen savustettua paprikajauhettua (hot)
mustapippuria myllystä
1rkl tomaattiketsuppia
 
Laita kuorittu, kuutioitu chorizo kylmälle pannulle ja anna lämmetä hiljalleen, jolloin makkarasta irtoaa rasvaa paistamiseen. Lisää silputut sipulit ja valkosipulinkynnet. Huuhtele ja kuutioi paprika sekä kesäkurpitsa, pilko herkkusienet. Lisää kasvikset ja paista hiljalleen. Mausta paprikajauheilla, mustapippurilla ja ketsupilla, joka tuo paistokseen hieman makeutta. Lisää lopuksi tarvittaessa hieman öljyä, feta-juusto ja pavut. Pidä lämpimänä miedolla lämmöllä liedellä tarjoamiseen saakka.

Nosta lätyt ja täytteet pöytään, jossa jokainen saa täyttää lätyn mielensä mukaan ja kääräistä tarpeellisen määrän lättynsä sisään.

Ei kommentteja: