lauantai 12. heinäkuuta 2014

Briossisämpylät

Luin, kuulin tai näin joskus jostain, että kunnon hampurilainen tulisi tarjota briossisämpylällä. Kehittelin taas aurinkoisen viikonlopun ruokalistaa ja halusin tehdä meille grillissä hampurilaisia. Ja poronlihasta, sitähän meillä on nyt pakkanen pullollaan.

Niinpä etsin myös asianmukaisen sämpyläohjeen ja löysin Olivia-lehden verkosta ilmavien briossien ohjeen. Ja olipa sielläkin mainittu, että "paras hampurilainen on tehty briossisämpylään, joka on yhtä rasvainen kuin kuohkea".

Ohjeen mukaan sämpylöitä olisi tullut kuusi, mutta sain kaksinkertaisen määrän ja sämpylät olivat valtavia. Tästä määrästä saat siis helposti kolminkertaisen määrän pienempiä sämpylöitä.

Liputan tai suorastaan viuhdon näiden ihanien briossisämpylöiden puolesta. Minä tykkäsin, mies tykkäsi ja naapuritkin tykkäsivät. Ei kuulemma parempia sämpylöitä ole ikinä syöty. Ei kukaan meistä.

Ja todellakin, jos aiot tehdä herkullisia hampurilaisia, kannattaa pyöräyttää itse myös nämä sämpylät eikä pilata makuelämystä kaupan kestosämpylöillä, joissa pääainesosana uskon olevan säilöntäaineiden.



1dl täysmaitoa
25g hiivaa
1 rkl hunajaa
¾tl suolaa
2kananmunaa
n. 4dl vehnäjauhoja (käytin erikoisvehnäjauhoja)
1dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
100g voita

 voiteluun 1 keltuainen
 pinnalle seesaminsiemeniä
 
Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, hunaja ja suola.

Sekoita kananmunat maitoon puu­haarukalla. Lisää jauhot parissa erässä ja
lopuksi voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 8–10 minuuttia tai käsin 12–15 minuuttia. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina tuntuu joustavalta.

Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Voit jättää sen sinne myös seuraavaan päivään.

Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Kääri se rullalle ja leikkaa kuuteen palaan. Pyörittele palat pöydän ja kämmenen välissä pyöreiksi sämpylöiksi.


Nosta briossit leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota tunti.

Voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia, kunnes briossien pinta on kauniin kullanruskea.




2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Briossisämpylät ovat suurinta herkkua, mihin olen viime aikoina törmännyt. Innostuin itsekin eka kokeilusta niin, että oli leivottava heti toinen satsi perään. Suussa sulavia! Minäkin sain yhdestä annoksesta vaivatta 12 keskikokoista briossia.

Heli kirjoitti...

Hyvä hyvä :D En kehunut siis yhtään turhaan. Tein itsekin taas eilen ja nämä onnistuvat ja maistuvat niin herkullisilta!