sunnuntai 31. elokuuta 2014

Porsaankyljykset sinappi-kermakastikkeessa

Tosiaan innostuin kokkailemaan pitkästä aikaa porsaankyljyksiä uusimman Glorian Ruoka ja Viini 6/2014-lehden innoittamana. Lehden arkiruoka oli meidän pyhäruoka.

Lisäkkeeksi valmistin lehden ohjeista poiketen peruna-kaalimuhennosta, joka sopi oikein hienosti mehevien kyljysten ja maukkaan kastikkeen kaveriksi.

Valmistin liharuoan ja kastikkeen ohjeen mukaan muuten, mutta laitoin kahden keltasipulin sijaan yhden ison makean sipulin enkä valkosipulia lainkaan. Ostin Wotkinsin tiskistä silavakyljyksiä. Ne eivät olleet luomua, mutta niissä oli lehden kuvankin tapaan paksu läskikerros niin kuin ennen vanhaan. Nuo silavakyljykset olivat paksumpia kuin riisutut porsaankyljykset ja vielä hinnaltaankin edullisempia. Kun on veitset joskus keksitty, niin ei tuollaisen rasvan irrottaminen syödessä luulisi olevan ongelma. Mielestäni juuri tuon rasvakerroksen ansiosta kyljykset säilyttivät mehevyytensä.

Kerroin isälle, mitä ruokaa tein ja hän alkoi muistelemaan savipadassa tekemäänsä ruokaa, johon tuli porsaankyljyksiä. Lupasin hänelle, että seuraavalla kotireissulla tehdään sitten tuota ruokaa :)

Nyt kun painekattilat ovat päivän hittikeittimiä, niin voisipa savipadankin nostaa taas kylmävesialtaan kautta uuniin :) Saimme muuten tuossa alkukesästä anopilta hänen isänsä aikoinaan hankkiman Victoria-merkkisen painekattilan. Siinä on alkuperäinen ohjekirjanenkin mukana. Kattilaa on käytetty vähän, mutta en uskalla sitä kyllä ennen käyttää ennen kuin hankimme uuden kannentiivisteen :) Mietin aluksi, että mitähän me oikein koko kattilalla tehdään ja vaikka blogeista voi lukea paineessa valmistetuista herkuista, pohdin edelleen, uskallanko ryhtyä kokeilemaan. Viimeksi olen painekattilalla valmistanut ruokaa Saksassa 1980-luvulla :) Jää nähtäväksi.



Porsaankyljyksiin sinappi-kermakastikkeessa tarvitset:

4 (silava)porsaankyljystä
1rkl voita
1rkl öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
 
kastike:
 
1 iso makea sipuli
2dl kuohukermaa
(1dl vettä)
2rkl dijon-sinappia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
½tl kuivattua timjamia
2-3rkl pieniä kapriksia
ripaus sokeria
 
Ota liha huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen valmistusta.
 
Kuumenna voi ja öljy pannussa. Mausta kyljykset suolalla ja pippurilla. Paista porsaankyljykset molemmin puolin kauniin värisiksi. Suojaa itseäsi paiston aikana roiskesuojalla tai laita talouspaperia kevyesti pannun päälle. Nosta kyljykset lautaselle ja alenna lieden lämpöä.
 
Aloita samantien kastikkeen tekeminen. Laita suikaloitu sipuli kuumalle pannulle kuullottumaan. Paista ne kullanruskeiksi. Lisää muut kastikeainekset, sekoita ja nosta porsaankyljykset kastikkeen joukkoon muhimaan. Anna poreilla 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes kastike hieman sakeutuu ja kyljykset ovat kypsiä.
 
Tarjoa esimerkiksi peruna-kaalimuhennoksen kanssa.
 


Ei kommentteja: