lauantai 25. lokakuuta 2014

Crêpês Suzette

Nyt päästiin sitten lokakuisen illallisemme jälkiruokaosioon. Tein kaksi jälkiruokaa, joista toinen ranskalainen klassikko lettusia appelsiinisella täytteellä. Kuumaa huumaa, kun paistinpannulle kaadettiin aimo annos alkoholia ja sytytettiin tuleen! Toinen oli sitten kylmä jälkkäri, joka sekin oli sitruksenmakuinen. Sorbetti sitruunasta ja Limoncello-sitruunalikööristä.

Olin ihan innoissani koko menustani, mutta eritoten jälkiruoista, sillä en ollut koskaan aiemmin tehnyt monista aikomuksista huolimatta liekitettyjä lettusia enkä myöskään sorbettia.

Tämän jälkiruoan esivalmistelin jo edellisiltana, jolloin paistoin lettuset ja täytin ne appelsiini-voitäytteellä. Tämä kannattaakin tehdä jo etukäteen, niin ei ole kaikkia valmisteltavia ruokia samana päivänä, jos aikoo tehdä koko menullisen tarjottavaa.

Otin ohjeen maku.fi-sivulta, mutta muutin hieman kreppien valmistusohjetta. Mielestäni lettusista tuli ihan hyviä ilman, että vaahdotin valkuaiset ja keltuaiset erikseen. Veden korvasin kivennäisvedellä. Ohjeen lisäksi leikkasin kahden appelsiinin hedelmälihat kalvottomina mukaan ja puristin loput mehut lisäkastikkeeksi.

Jälkiruoka onnistui oikein hyvin, vaikka alkoholia olisi kenties voinut keittää vielä liekityksenkin jälkeen hetken. Konjakki maistui vahvasti annoksessa.

Annoksesta tulee 12 pientä lettua. En omista kreppipannua, mutta pienellä pannulla paistettuna tuli ihan sopivan kokoisia lettusia :D


krepit:
 
2dl vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1½dl kivennäisvettä
3 kananmunaa
1½dl täysmaitoa
50g voita sulatettuna
 
Sekoita vehnäjauhojen sekaan sokeri. Lisää kivennäisvesi ja sekoita. Lisää kananmunat yksitellen. Sitten sekoita joukkoon maito ja lopuksi voisula. Voi paistaa samantien voissa pannulla. Laita lettusten väliin pala leivinpaperia, ettei ne tartu yhteen.
 
täyte:
 
75g voita
1dl tomusokeria
2tl appelsiininkuoriraastetta
2rkl appelsiinin mehua
 
Sekoita huoneenlämpöinen voi ja muut ainekset sekaisin ja levitä appelsiini-voita kullekin lettuselle.  Jätä hieman appelsiini-voita paistamiseen. Kääntele lettuset neljään osaan ja laita odottamaan tarjoilua.
 
pannulle:
 
loppu appelsiini-voi
2 appelsiinin hedelmälihat kalvottomina
appelsiinien mehut puristettuna
 
Kuumenna tulen kestävä paistinpannu ja siinä ensin appelsiini-voi. Lisää letut pannulle ja käännä kerran. Kaada mukaan hedelmälihat ja mehu. Kuumenna hyvin.
 
liekittämiseen:
 
½dl Cointreau-sitruslikööriä
1dl konjakkia
 
Lisää kiehuvaan paistokseen yhdellä kertaa alkoholi ja tuikkaa tuleen. Älä liekitä liesituulettimen alla.


Ei kommentteja: