maanantai 13. lokakuuta 2014

Curry-kookoskukkakaalikeitto

Huh mikä nimi sopalla. Olisi voinut olla hienostuneempikin nimi tai jotain hottia, mutta mitäpä tuota arkiruoalla hienostelemaan. Eikä nimi tee ruokaa hienommaksi tai kiinnostavammaksi. Ainakaan minun mielestäni.

Onneksi olin ostanut ennen lomaamme juuri maalta korjattuja kukkakaaleja, sillä unohdin ne viikoksi kotiin ja pelkäsin pahinta. Mutta ihan suotta, sillä kaalit eivät olleet menneet miksikään. Ihan muutaman pienen pilkun jouduin rapsuttelemaan pois. Nuo olisi menneet varmasti jollekin kaupassakin vielä kaupaksi, sillä sen verran huonolaatuisia vihanneksia on välillä isommissa marketeissa tullut vastaan.

Töissä oli viikonlopun jälkeen viileät tunnelmat ihan vain ilmastoinnin vuoksi. Siksi lämmittävä keitto olisi juuri tänä iltana sopiva ruoka. Ja tämä syntyi suhteellisen nopeastikin, kun kotimatkalla sain itseni kanssa keskusteltua ainekset ja mausteet valmiiksi.

Keiton lisäksi paahdoin oliiviöljyssä kourallisen mantelilastuja ja maustoin ne vielä ripauksella Himalajan suolaa. Siis ihan mikä tahansa muukin suola käy, mitä satut käyttämään. Rapeaksi paahtuneet mantelilastut antoivat mukavan lisämaun ja suolan keittoon.

Keittoa jäi juuri yksi annos minulle huomiseksi lounasruoaksi. Kun kaavin loppuja kattilan pohjalta, niin totesin, että keitto maistuisi muuten kylmänäkin varmaan aika hyvältä :) Kuumana mausteet tulevat voimakkaasti esiin, viileänä kukkakaalin ja kookoksen pehmeys koukuttaa.


2rkl voita
2rkl oliiviöljyä
1rkl currya (½rkl jos et halua voimakasta curryn makua)
½tl cayenne-pippuria
ripaus valkopippuria
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 kukkakaalta
7dl vettä
1 kanaliemikuutio
2dl kookosmaitoa
 
lisäksi:
 
kourallinen mantelilastuja (desin verran suunnilleen)
loraus oliiviöljyä (ehkä 2tl)
hyppysellinen suolaa (Himalajan tai mitä kaapista löytyy)
 
Laita voi ja oliiviöljy kattilaan lämpenemään. Lisää mausteet ja anna lämmetä. Kuori ja lohko sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sillä aikaa miedohkolla lämmöllä, kun huuhtelet ja lohkot kukkakaalit. Poista kukkakaalista kanta ja lehdet. Lisää kukkakaalit kattilaan ja sekoita. Nosta lieden lämpöä, jotta saat keiton kiehumaan.
 
Lisää vesi ja kanaliemikuutio. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaalit lohkeavat lusikalla painettaessa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kookosmaito ja jatka vielä hetki sauvasekoittimella.
 
Laita mantelilastut pannulle, lisää öljyä. Paahda lastuja öljyssä ja mausta suolalla. Kaada lautaselle. Tarjoa keiton kanssa.



Ei kommentteja: